Lifehacki: Jakie sprzęty i narzędzia kuchenne są przydatne w gotowaniu PKU?

2021-03-05

Kuchnia PKU zakłada gotowanie specjalistyczne, z wykorzystaniem produktów PKU lub produktów ogólnodostępnych o niskiej zawartości fenyloalaniny. Jeśli chodzi o kwestie techniczne, jest to gotowanie takie jak każde inne. Oczywistością jest, że w kuchni, w której gotujemy potrawy PKU potrzebujemy mieć kuchenkę, piekarnik, czajnik, czyli kuchenne podstawy. Warto jednak wymienić sprzęty i narzędzia kuchenne, które w kuchni PKU bardzo dobrze się sprawdzają i stanowią dużą pomoc.

W dalszej części artykułu postaram się wymienić wszystko to, co w mojej kuchni jest mi ogromnie pomocne i bez czego nie wyobrażam sobie kuchennych działań.

Dobry nóż

Dobrze naostrzony, dobrej jakości nóż, to absolutna podstawa kuchni. Taką totalną podstawą w temacie noży jest dla mnie nóż z ząbkami firmy Victorinox – robię nim wszystko. Nadaje się idealnie do krojenia warzyw, owoców. Drugim moim nieodzownym nożem jest duży, profesjonalny nóż szefa kuchni firmy Gerlach. Trzeci to duży nóż do krojenia chleba również firmy Gerlach.

Deski do krojenia, tace

W diecie PKU pracuję w dużej mierze na warzywach i owocach. Wiąże się to z krojeniem, szatkowaniem, a to, oprócz dobrego noża, wymaga również porządnej podstawy – podkładki. Tak więc konieczne jest posiadanie porządnych, drewnianych desek do krojenia, w różnych rozmiarach oraz tac. Te produkty mam z Ikei – bardzo dobrze się spisują i są to produkty fajne zarówno pod względem jakościowym, jak i cenowym. Także bardzo polecam.

Obieraczka

Bez obieraczki nie ma wygodnej pracy w kuchni na owocach i warzywach. Absolutnie najlepszą obieraczkę na świecie można kupić w Ikei. Ciężka, masywna, pewnie leży w ręce.

Dobra tarka

Dobra tarka to bardzo ważny przedmiot w kuchni. Polecam w szczególności takie tarki, które od spodu oraz na uchwycie obleczone są silikonem. Użycie takiej tarki jest po prostu wygodne i bezpieczne.

Nieprzywierające patelnie, patelnia mała, duża np. na warzywa, ziemniaki, kotlety, patelnia na naleśniki, różnego rozmiaru garnki

Dobór odpowiednich garnków i patelni jest niezwykle ważny w późniejszym użytkowaniu. Bardzo polecam firmy: Ambition, Valdinox oraz bardziej ekonomiczną wersję – garnki i patelnie z oferty Ikei.

Mikser, dobra foremka, keksówka

To przydatne sprzęty kuchenne dla osób ceniących świeżo pieczony chleb PKU.

Blender (ręczny i/lub kielichowy)

Dzięki blenderowi można zmiksować pyszne sosy, zupy – krem, pyszne smoothies, pełne witamin musy owocowe.

Toster

Idealne rozwiązanie na odgrzewanie i odświeżanie starszych kromek chleba. Dzięki tosterowi starszy, czerstwy chleb zmienia się w przepyszne, gorące, rumiane i pachnące grzanki.

Opiekacz do kanapek

To sprzęt idealny dla osób, które lubią kanapki na ciepło, z pysznym środkiem – warzywami, serem i z dodatkiem jakiegoś fajnego sosu!

Swój opiekacz kupiłam w Lidlu (firma Silver Crest) – mam taki z 3 wymiennymi kafelkami. Dzięki wymiennym kafelkom mogę w tym samym urządzeniu przygotować sandwiche, gofry oraz małe warzywa lub owoce na kafelku grillowym.

Grill elektryczny

To urządzenie, które pozwala na przygotowanie pysznych, grillowanych potraw niezależnie od pory roku czy pogody za oknem. Po prostu rozstawiamy sobie urządzenie w kuchni, wkładamy do środka wybrane produkty lub przygotowujemy wrapy i zamykamy je górną klapą urządzenia. Po chwili mamy pysznie zgrillowany obiad lub kolację.

Mój grill elektryczny, podobnie jak opiekacz, jest z firmy Silver Crest. Bardzo go polecam.

Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne są bardzo przydatne, kiedy chcemy przygotować jakąś pyszną zapiekankę, albo po prostu chcemy wrzucić do piekarnika pokrojone warzywa. Najwygodniej jest pracować w kuchni na 2 rozmiarach naczyń żaroodpornych – takie maksymalnie duże na  dużą zapiekankę i takie jak połowa dużego, kiedy chcemy przygotować coś mniejszego.

Termorobot

Termoroboty to kulinarne kombajny, które mają wiele funkcji i zapewniają kompleksową pomoc w kuchni. To takie maszyny, w których ugotujemy zupę, zrobimy sos, wyrobimy ciasto, poddusimy warzywa, ugotujemy obiad na parze, pokroimy, poszatkujemy produkty. To bardzo pomocne sprzęty. Jednak zakup takiego urządzenia wiąże się już z wydaniem sporej sumy. Najdroższy robot – Thermomix – to aktualnie koszt rzędu 5,5 tysiąca zł. Na rynku dostępne są  również tańsze wersje – np. Lidlomix dostępny w Lidlu, czyli robot firmy Silver Crest. Kosztuje niecałe 2 tysiące zł.

 

To są urządzenia, za które trzeba zapłacić duże pieniądze. Oczywiście ich pomoc w kuchni jest nieoceniona. Zarówno w zwykłym gotowaniu, jak i w gotowaniu PKU. Natomiast są to już takie kwoty i takie wydatki, że z całą pewnością jest to zakup, którego nie dokonuje się ot tak i  wymaga to sensownego zaplanowania, i przemyślenia, czy na pewno taki robot będzie w  100% przez nas wykorzystywany w kuchni. W razie wątpliwości i zainteresowania tematem bardzo polecam prześledzić filmiki na YouTube o tematyce takich robotów kuchennych.

 

Tak wygląda moja lista sprzętów i narzędzi potrzebnych na co dzień w kuchni. Oczywiście nie trzeba mieć zaraz wszystkich tych przedmiotów. Jednak organizując kuchnię od podstaw, prędzej czy później, większość tych rzeczy w kuchni się znajdzie, ponieważ potrzebne są w  codziennym gotowaniu, zarówno tym tradycyjnym, jak i gotowaniu PKU.

 

Karolina Folgart-Komorek
« Zobacz poprzedni wpis
Zobacz kolejny wpis »