Ania: Do obliczania zawartości fenyloalaniny w produkcie (mg) korzystam ze sprawdzonego wzoru, którego nauczyłam się od swojej pani dietetyk.
Zawartość fenyloalaniny w produkcie = Masa produktu g x zawartość Phe [mg] w 100g produktu/100 [g]
Jak wygląda to w praktyce? Zerknijcie na przykład:
100 g cukinii zawiera 55 mg PHE, a ile PHE zawiera 40 g cukinii?
40×55/100 = 24,2 mg – 40 g cukinii zawiera 24,2 mg fenyloalaniny
Więcej na temat „tradycyjnych” metod liczenia dowiecie się już niebawem – wraz z ekspertem, dietetyk Elżbietą Świeczką z krakowskiej Poradni Metabolicznej przygotowujemy dla Was specjalny artykuł na ten temat. Bądźcie czujni 😉
Karolina: Jeśli muszę przeliczyć jakieś nowe danie korzystam najczęściej z tabel z wartościami odżywczymi ze strony PKUConnect. Jestem zwolenniczką takiego liczenia na piechotę. Zapiski na kartce, obliczenia przy pomocy kalkulatora. Tak po staremu. Ten sposób zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. 😊 Mam również wiele dań, które bardzo lubię i które przygotowuję sobie często. Dzięki temu, że mam taką powtarzalność przygotowywanych potraw, nie muszę ciągle od nowa wszystkiego przeliczać, ponieważ orientuję się w wartościach po wykonaniu danej potrawy po raz pierwszy, drugi, trzeci. To już jest zapamiętane i działa z automatu. Mam swój segregator z przepisami, do którego wpięłam sobie wydrukowane tabele z PKUconnect. To bardzo wygodne. Kiedy nie mam przy sobie tych tabel, po prostu odpalam stronę PKUconnect i bez problemu odnajduję w tabelach potrzebne składniki, dzięki czemu mogę dokonać szybkiego obliczenia wartości odżywczych.
Wskazówki Karoliny to świetny sposób na uporządkowanie i utrwalenie swojej wiedzy! Założenie segregatora z przepisami zaoszczędzi Wam sporo czasu, a tak przygotowaną bazę przepisów możecie później modyfikować – dopisywać ważne spostrzeżenia czy układać wg typów posiłków lub wykorzystanych w nich produktów. Tabele o których wspomina Karolina znajdziecie tu.
Magdalena: My na co dzień używamy aplikacji PKU licznik, którą mamy zainstalowaną w telefonach. Zawsze mamy ją przy sobie i możemy sprawdzić zawartość fenyloalaniny w danym produkcie.
Aplikacja PKU licznik umożliwia szybkie sprawdzenie zawartości fenyloalaniny w produktach, a jej główną zaletą jest możliwość dodawania własnych produktów oraz tworzenie indywidualnych zestawów lub przepisów, które zostają zapisane na Waszym koncie.
Patrycja: Ja korzystam z PHE licznika. Według mnie jest najlepszy i najprostszy… Jeśli nie znam zawartości PHE w jakimś produkcie, wtedy warzywa i owoce przeliczam wg zasady: białko (g) x35 mg, a pozostałe produkty białko (g) x50 mg. Wprowadzam je do PHE licznika i wszystko jest na swoim miejscu!
Pamiętajcie, że przedstawiony powyżej sposób określania zawartości PHE w produktach spożywczych jest jedynie orientacyjny, a wykonane za jego pomocą obliczenia są wyłącznie wartościami przybliżonymi i mogą różnić się od stanu faktycznego.
Jeśli chcielibyście sprawdzić także inne narzędzia, przydatne w organizacji diety PKU, zerknijcie na stronę http://phelicznik.pl/ oraz aplikację My diet for PKU.
Tekst powstał we współpracy z Fenymenalnymi Ambasadorami i stanowi zbiór porad i wskazówek dotyczących liczenia zawartości fenyloalaniny w spożywanych posiłkach. Dołącz do grona Fenymenalnych Ambasadorów.