Fenymenalni Jedzą… na mieście! – #1 WYPAS (Poznań)

2020-03-18

Natalia poleca: Kuchnia roślina na WYPASIE

Wypas to lokal serwujący kuchnię wegańską 🌯 🥗 🥘 Wiele potraw jest również bezglutenowych, stąd też osoby cierpiące na alergie czy nietolerancje pokarmowe znajdą tu z pewnością coś dla siebie, a świetnie wyszkolona obsługa pomoże w wyborze. Dania, które posiadają wyjątkowo niską zawartość fenyloalaniny, to Talerz Włoski składający się ziemniaczanych kluseczek gnocchi z czerwonym pesto, szpinakiem i roślinną fetą oraz Sałatka Grecka bazująca na sałacie, czarnych oliwkach, pomidorach, ogórkach, czerwonej cebuli z dodatkiem roślinnej fety i oliwy z oliwek. 🥒🍅🥬 Oba dania są pyszne, niezwykle odżywcze i sycą na wiele godzin 😋

Zobaczcie relację z wizyty Natalii w WYPASie na naszym Instagramie ⤵️

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Natalia z bloga @smakiwartepoznania przygotowała dla Was relację z @wypas_vegan – poznańskiej restauracji przyjaznej osobom z PKU! Zobaczcie, jakie przysmaki warto zamówić w tym miejscu 😋👇⁣ ⁣ Wypas to miejsce mieszczące się na poznańskich Jeżycach, które od lat przyciąga sporą rzeszę gości. Nic dziwnego, jest tu pysznie, zdrowo i niezwykle odżywczo. Dania⁣ inspirowane są przeróżnymi zakątkami świata, od Ameryki Północnej, przez Włochy, aż po Tajlandię czy Koreę. Kuchnia bazuje wyłącznie na produktach wegańskich, często również bezglutenowych. Stąd też osoby cierpiące na alergie czy nietolerancje pokarmowe znajdą tu z pewnością coś dla siebie.⁣⁣ ⁣⁣ Obsługa jest doskonale poinformowana w temacie składników i receptur dań, warto więc dopytać o szczegóły przy składaniu zamówienia. Z obszernego menu udało nam się wybrać dwa dania, które posiadają wyjątkowo niską zawartość fenyloalaniny. Są wolne od mięsa, ryb, nabiału, jaj, a także roślin strączkowych oraz produktów zbożowych.⁣⁣ ⁣⁣ Talerz Włoski, czyli ziemniaczane kluseczki gnocchi otoczone czerwonym pesto z⁣⁣ dodatkiem szpinaku i roślinnej fety produkowanej z oleju kokosowego. Pesto bazuje w⁣ większości na suszonych pomidorach oraz oliwie, do jej produkcji używane są jednak⁣ także orzechy włoskie i nasiona słonecznika, zatem pamiętajcie, aby poprosić o nieco⁣mniejszą porcję sosu. Zrezygnujcie również z posypki parmezanowej, która bazuje na⁣ orzechach włoskich, nasionach słonecznika i płatkach drożdżowych.⁣⁣ ⁣⁣ Sałatka Grecka to z kolei ogromna miska sałaty z dodatkiem czarnych oliwek, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, roślinnej fety oraz dressingu na bazie oliwy z oliwek. Przy składaniu zamówienia pamiętajcie, aby zrezygnować z dodatku fasoli, która obecna jest w obu, wyżej wymienionych, daniach oraz pieczywa, które dodawane jest do sałatki greckiej.⁣ Warto uzupełnić swój posiłek o porcję zdrowego napoju, których jest tu niesamowity⁣⁣ wybór. Od tworzonych na miejscu lemoniad, przez świeżo wyciskane soki, smoothie, po domowy kompot z sezonowych owoców. Wypas dba także o środowisko rezygnując z plastikowych słomek i niepotrzebnych opakowań.Każdemu komu zależy na własnym zdrowiu powinien odwiedzić to miejsce!

Post udostępniony przez  Zespół PKUconnect (@pkuconnect)

Zobacz kolejny wpis »