2020-12-02
W listopadzie na naszym Instagramowym profilu PKUConnect odbył się konkurs na ulubione, rozgrzewające danie PKU, w którym wyłoniliśmy 5 pysznych, zwycięskich przepisów! 👇
W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojona w kostkę cebule i mieszaj aż do zeszklenia. Dodaj pieczarki i duś przez chwile. Kolejno dodaj pokrojona w dużą kostkę paprykę i marchewkę w talarkach, podsmaż ok 5 minut. Po tym czasie dodaj dynie pokrojona w duża kostkę i przyprawy wedle uznania. Smaż jeszcze 5 min i podlej woda, duś do miękkości. Pod koniec dodaj ketchup z cukinii lub passatę. Wyłóż na talerz i posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z grzankami z chleba PKU posmarowanymi masłem. Smacznego!
Wartości w 100g: 39,3 kcal, 1,4g białka, 54,1 mg Phe (Uwaga! Natka i grzanki nie są wliczone!)
Na zalewę:
Marchew umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 min. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i odstawić aby zmiękła. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać koncentrat, cukier, razem wymieszać i zagotować .Do gotującej się zalewy przełożyć Cebulę i gotować razem 5 min. Następnie dodać marchew, czosnek, razem wymieszać i gotować jeszcze razem na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Wartości w 100g: 221,8 kcal; 2,1g białka; 70,72 mg Phe
Pół litra wody zagotować i wrzucić pokrojone plasterki kurkumy oraz imbiru. Gotujemy 15min. Dynię, marchewkę oraz cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Wrzucić gotowe warzywa do garnka i zalać odcedzona wodą z imbirem oraz kurkumą. Gotować 20min wszystko razem i zblendować na krem. Można podawac z grzankami z chleba PKU i natką pietruszki.
Wartości w całości: 586 kcal, 10,06g białka, 365 mg Phe
Cebulę podsmażyć lekko w głębokiej patelni na margarynie, do zeszklenia. Dodać marchewkę, wodę i przyprawy, zagotować i i dusić przez 30 min. Następnie blenderem zmiksować. Dodać skrobie, którą rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i wlewać powoli do zupy, przez cały czas mieszając. Gotować. Można posypać opcjonalnie pietruszką. Smacznego! ❤️ 🥕
Wartości w 1 porcji: 83 kcal, 1,2 g białka, 38 mg phe
Wartości w całości: 330 kcal, 4.8 g białka, 150 mg phe
Z drożdży i 10 g cukru przygotować zaczyn. Z mąki, reszty cukru, zamiennika jajka i śmietany zagnieść ciasto, wlać do niego gotowy zaczyn i zagnieść ciasto ponownie, a następnie umieścić je w lodówce na 20 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) na dno blaszki, na to wyłożyć jabłka starte również na grubej tarce i odciśnięte z soku. Posypać cynamonem. Na to zetrzeć drugą część ciasta. Piec 30 do 40 minut w 180 stopniach.
Wartości w całości: 911 kcal, 2.41 g białka, 90,5 mg Phe