Fenymenalni Jedzą… rozgrzewające dania PKU! Przepisy zwycięzców konkursu na Instagramie!

2020-12-02

Rozgrzewające, jesienne dania w wydaniu PKU!

W listopadzie na naszym Instagramowym profilu PKUConnect odbył się konkurs na ulubione, rozgrzewające danie PKU, w którym wyłoniliśmy 5 pysznych, zwycięskich przepisów! 👇

 

JESIENNE DYNIOWE LECZO WG PRZEPISU JOLI
Składniki:
  • Dynia piżmowa 485g
  • Papryka czerwona i żółta 95g
  • Marchewka 115g
  • Pieczarki 84g
  • Cebula 35g
  • Ketchup z cukinii lub passata pomidorowa 60g
  • Woda 200 ml
  • Olej 8g
  • Sól, papryka czerwona słodka i ostra w proszku, kurkuma, dużo natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojona w kostkę cebule i mieszaj aż do zeszklenia. Dodaj pieczarki  i duś przez chwile. Kolejno dodaj pokrojona w dużą kostkę paprykę i marchewkę w talarkach, podsmaż ok 5 minut. Po tym czasie dodaj dynie pokrojona w duża kostkę i przyprawy wedle uznania. Smaż jeszcze 5 min i podlej woda, duś do miękkości. Pod koniec dodaj ketchup z cukinii lub passatę. Wyłóż na talerz i posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z grzankami z chleba PKU posmarowanymi masłem. Smacznego!

Wartości w 100g: 39,3 kcal, 1,4g białka, 54,1 mg Phe (Uwaga! Natka i grzanki nie są wliczone!)

 

SŁODKO-KWAŚNA MARCHEW WG PRZEPISU PAULINY:
Składniki:
  • Marchew 1kg
  • Cebula ½  kg
  • Sól 1 łyżeczka
  • Czosnek 2 ząbki

  Na zalewę:

  • Olej ½  szklanki
  • Ocet 10% ¼ szklanki
  • Koncentrat pomidorowy 10 dag
  • Cukier ¾ szklanki

 

Sposób przygotowania:

Marchew umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 min. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i odstawić aby zmiękła. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać koncentrat, cukier, razem wymieszać i zagotować .Do gotującej się zalewy przełożyć Cebulę i gotować razem 5 min. Następnie dodać marchew, czosnek, razem wymieszać i gotować jeszcze razem na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Wartości w 100g: 221,8 kcal; 2,1g białka; 70,72 mg Phe

 

 

ZUPA DYNIOWA WG PRZEPISU ZUZY:
Składniki:
  • Oliwa 40 ml
  •  Dynia 500g
  • Cebula 40g
  • Marchew 300g
  • Kurkuma (korzeń) 20g (nie liczymy do wartości odżywczych)
  • Imbir (korzeń) 40g (nie liczymy do wartości odżywczych)

 

Sposób przygotowania:

Pół litra wody zagotować i wrzucić pokrojone plasterki kurkumy oraz imbiru. Gotujemy 15min. Dynię, marchewkę oraz cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Wrzucić gotowe warzywa do garnka i zalać odcedzona wodą z imbirem oraz kurkumą. Gotować 20min wszystko razem i zblendować na krem. Można podawac z grzankami z chleba PKU i natką pietruszki.

Wartości w całości: 586 kcal, 10,06g białka, 365 mg Phe

 

ZUPA MARCHEWKOWA WG PRZEPISU  WERONIKI:
Składniki:
  • Margaryna 30 g
  • Cebula posiekana 110 g
  • Marchew 340 g
  • Skrobia kukurydziana 1/2 łyżeczki
  • Woda 900 ml
  • Odrobina startego imbiru
  • Odrobina startej kurkumy (uwaga, mocno farbuje 😜)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć lekko w głębokiej patelni na margarynie, do zeszklenia. Dodać marchewkę, wodę i przyprawy, zagotować i i dusić przez 30 min. Następnie blenderem zmiksować. Dodać skrobie, którą rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i wlewać powoli do zupy, przez cały czas mieszając. Gotować. Można posypać opcjonalnie pietruszką. Smacznego! ❤️ 🥕

Wartości w 1 porcji:  83 kcal, 1,2 g białka, 38 mg phe

Wartości w całości: 330 kcal, 4.8 g białka, 150 mg phe

 

SZARLOTKA PKU WG PRZEPISU ANETY
Składniki:
  • Mąka multimix  200 g
  •  Cukier 20 g
  •  Drożdże świeże 5g
  • Zamiennik jajka 10 g
  • Śmietana 30%  20 g
  • Jabłka 150g
  • Cynamon  2 g

 

Sposób przygotowania:

Z drożdży i 10 g cukru przygotować zaczyn. Z mąki, reszty cukru, zamiennika jajka i śmietany zagnieść ciasto, wlać do niego gotowy zaczyn i zagnieść ciasto ponownie, a następnie umieścić je w lodówce na 20 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) na dno blaszki, na to wyłożyć jabłka starte również na grubej tarce i odciśnięte z soku. Posypać cynamonem. Na to zetrzeć drugą część ciasta. Piec 30 do 40 minut w 180 stopniach.

Wartości w całości: 911 kcal, 2.41 g białka, 90,5 mg Phe

 

 

 

« Zobacz poprzedni wpis
Zobacz kolejny wpis »