Fenymenalni Jedzą… Pierogi z jagodami! Przepis naszej Fenymenalnej Ambasadorki Małgorzaty

2020-07-21

Przepis na pierogi z jagodami od naszej Fenymenalnej Ambasadorki – Małgorzaty!

Czas na jagodowy zawrót głowy! 😋 Sezon na te pyszne, leśne owoce w pełni, dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis z ich wykorzystaniem – pierogi PKU według naszej Fenymenalnej Ambasadorki Małgorzaty! 👇

 

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąka  pierogowo–naleśnikowa  n/białkowa PKU
  • 60 g żółtko jaja kurzego
  • 5 g sól
  • 330 ml wrzącej wody

 

Składniki na farsz:
  • 200 g czarne jagody
  • 20 g cukier

 

Wykonanie:

Wysypać mąkę na stolnicę, a następnie dodać 3 żółtka. Następnie dodać sól i wodę (dolewając po troszku i wyrabiać ciasto). Wszystko dokładnie wyrobić, aby ciasto było jednolite. Włożyć do lodówki na 40 minut. Rozwałkować i powycinać kółka, nałożyć jagody (najlepiej zamrożone) i troszkę cukru. Następnie złożyć na pół kółka i dokładnie sklejać brzegi pieroga. Gotować około 10 minut na małym ogniu.

« Zobacz poprzedni wpis
Zobacz kolejny wpis »