Fenymenalni Jedzą… Pad thai! Przepis na azjatyckie danie od Justyny

2020-06-23

Przepis na pad thai od naszej Fenymenalnej Ambasadorki – Justyny!

Justyna podziela się z nami przepisem na jedno ze swoich ulubionych azjatyckich dań w wydaniu PKU, a my przygotowaliśmy go dla Was w formie filmu! 👇

 

Składniki na sos:
  • 30 g pasta z tamaryndowca
  • 5 g sos sojowy
  • 20 g sos rybny
  • 3 g pieprz cayenne
  • 40 g cukier palmowy
  • 250 g bulion warzywny

 

Reszta składników:
  • 70 g makaron ryżowy z tapioką
  • 60 g brokuł
  • 65 g kapusta biała
  • 40 g mini kolby kukurydzy
  • 40 g kiełki fasoli Mung
  • 30 g cebula
  • 7 g szczypiorek

Dodatkowo: szczypta świeżego chilli i limonka

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Z podanych składników na sos wychodzi go spokojnie na 2-3 porcje. Do miski dodajmy 3 łyżki pasty z tamaryndowca, 3 łyżki sosu rybnego oraz łyżkę sosu sojowego. Dodajemy 4 łyżki cukru brązowego, pół łyżeczki pieprzu cayenne. Ucieramy wszystko. Próbujemy sosu- jeśli czujecie gorycz, słodkość i ostrość sos jest idealny. Jeśli nie, dodajecie tego czego nie wyczuwacie. Ja na pewno dodałam dużo więcej cukru oraz pieprzu. Gorycz zapewnia sos z tamaryndowca, który jest bardzo intensywny.

Następnie rozpuszczamy nasz bulion warzywny we wrzącej wodzie i dodajemy ¼ szklanki do sosu. Możemy zabrać się za przyrządzanie makaronu. Tutaj kwestia wyboru makaronu też jest ważna. Chodzi o to, że makaron w Pad Thai ma być kleisty. Dlatego udało mi się znaleźć makaron ryżowy z dodatkiem tapioki (0,7g białka/100gram). Mógłby być także makaron chiński, ale ten jest nieco grubszy i lepiej sprawdzi się do tego dania. Tego makaronu nie trzeba gotować. Aby był kleisty należy wrzucić go to wrzącej wody i pozostawić na 6 minut pod przykryciem(co jakiś czas mieszając). Po tym czasie odcedzić go i przelać zimną wodą.

W Azji Pad Thai’e wegetariańskie były podawane głównie podawane z kiełkami, kapustą bądź szpinakiem, kolbami kukurydzy a na wierzchu posypane szczypiorkiem. Ja dodałam kawałki brokułu, a użyłam nieco mniej makaronu. Na rozgrzaną patelnie dodaje dosłownie szczyptę pokrojonego chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po zeszkleniu wrzucam brokuł, który wcześniej podzieliłam na małe kawałki oraz pokrojoną białą kapustę.

Polewam wszystko kilkoma łyżkami sosu, podduszając i mieszając co jakiś czas. Po 4-5 minutach dodajemy makaron i znów polewamy całość sosem. Gdy dodamy cały sos, na koniec wrzucamy kiełki oraz mini kolby kukurydzy, mieszając wszystko razem. Całe smażenie powinno trwać do 10minut. Po przełożeniu dania na talerz posypujemy je szczypiorkiem oraz dajemy ćwiartkę limonki ,aby skropić całość sokiem. Gotowe!

« Zobacz poprzedni wpis
Zobacz kolejny wpis »