Pod koniec lipca, na naszym profilu PKUConnect odbył się konkurs na ulubione, letnie danie PKU 🍓 w którym swoimi popisowymi przepisami postanowili podzielić się z nami Ania, Jola i Kamil! 👇
Biszkopt:
Mus do przełożenia biszkoptu:
Masa śmietankowa:
Mus na wierzch ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia i 100g cukru wymieszać. Wlać wodę gazowaną. Wymieszać trzepaczką. Odstawić na kilka minut, następnie dodać olej i wymieszać. Odstawić na 10 minut, a w międzyczasie ubić aquafabę z resztą cukru. Ubitą aquafabę delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia (papier delikatnie posmarowany olejem). Piec w 175 stopniach (70-80 minut). Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na dwie równe części.
Do rondelka wrzucić 188 g malin i dodać 50-60ml wody. Gotować aż do zgęstnienia, pod koniec dodać cukier. Pozostawić do wystygnięcia.
Spód biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć przygotowany mus i równomiernie go rozprowadzić. Do rondelka wrzucić pozostałe maliny, dolać tą samą ilość wody i gotować do zgęstnienia, po wystygnięciu dodać miód.
Śmietanę 36% ubić, pod koniec ubijania dodać masę śmietanową o smaku malinowym (wmieszać ją na niskich obrotach). Masę wyłożyć i równomiernie rozprowadzić na musie. Na rozprowadzoną masę położyć drugą część biszkoptu i nasączyć ją ponczem. Następnie rozprowadzić mus. Przyprószyć cynamonem (3g).
Jabłka obrać, usunąć gniazdka i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka pokrojone w kostkę i smażyć aż zmiękną. Wymieszać w miodem i smażyć jeszcze chwilę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Na dno słoiczka pokruszyć herbatniki i nałożyć na nie skarmelizowane jabłka z sosem. Całość udekorować bitą śmietaną, posypać szczyptą cynamonu.
Ciasto:
Krem:
Do dekoracji maliny, borówki i jagody.
Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka rozpuścić proszek, a resztę mleka zagotować i wlać do niego rozrobiony proszek, ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Widelcem ponakłuwać ciasto. Piec 20 min. w 180 st. na termoobiegu, aż będzie widać, ze ciasto jest lekko zrumienione i upieczone. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyłożyć na wystudzone ciasto budyń. Ułożyć na wierzchu owoce.