Fenymenalni Jedzą… desery PKU! Przepisy zwycięzców lipcowego konkursu!

2020-09-08

Przepisy na letnie desery w wydaniu PKU!

Pod koniec lipca, na naszym profilu PKUConnect odbył się konkurs na ulubione, letnie danie PKU 🍓 w którym swoimi popisowymi przepisami postanowili podzielić się z nami Ania, Jola i Kamil! 👇

MALINOWE TIRAMISU WG PRZEPISU ANI

Składniki:

Biszkopt:

  • 500 ml wody gazowanej
  • 400g mąki pku multi mix Bezgluten
  • 60 g oleju
  • 160 g cukru drobnego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 100 ml aquafaby

Mus do przełożenia biszkoptu:

  • 188 g malin
  • 8 g cukru drobnego
  •  50-60ml wody

Masa śmietankowa:

  • 200 g śmietany 36%
  • 20 g masy śmietanowej o smaku malinowym Dr. Oetkera

Mus na wierzch ciasta:

  • 188 g malin
  • 20 g miodu
  • 3 g cynamonu
  • poncz
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia i 100g cukru wymieszać. Wlać wodę gazowaną. Wymieszać trzepaczką. Odstawić na kilka minut, następnie dodać olej i wymieszać. Odstawić na 10 minut, a w międzyczasie ubić aquafabę z resztą cukru. Ubitą aquafabę delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia (papier delikatnie posmarowany olejem). Piec w 175 stopniach (70-80 minut). Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na dwie równe części.

Do rondelka wrzucić 188 g malin i dodać 50-60ml wody. Gotować aż do zgęstnienia, pod koniec dodać cukier. Pozostawić do wystygnięcia.

Spód biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć przygotowany mus i równomiernie go rozprowadzić. Do rondelka wrzucić pozostałe maliny, dolać tą samą ilość wody i gotować do zgęstnienia, po wystygnięciu dodać miód.
Śmietanę 36% ubić, pod koniec ubijania dodać masę śmietanową o smaku malinowym (wmieszać ją na niskich obrotach). Masę wyłożyć i równomiernie rozprowadzić na musie. Na rozprowadzoną masę położyć drugą część biszkoptu i nasączyć ją ponczem. Następnie rozprowadzić mus. Przyprószyć cynamonem (3g).

Wartości w 100g: 257,85kcal; 0,91 g białka; 36,86mg Phe

 

 

DESER JABŁKOWY WG PRZEPISU JOLI

Składniki:
  • 100 g jabłek
  • 15 g masła
  • 3g miodu z cynamonem
  • 16 g ciastek kruchych Glutenex
  • 39 g śmietany 30%
Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, usunąć gniazdka i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka pokrojone w kostkę i smażyć aż zmiękną. Wymieszać w miodem i smażyć jeszcze chwilę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Na dno słoiczka pokruszyć herbatniki i nałożyć na nie skarmelizowane jabłka z sosem. Całość udekorować bitą śmietaną, posypać szczyptą cynamonu.

Wartości w 100g: 268,9 kcal; 1,1 g białka; 44,1 mg Phe

 

TARTA BUDYNIOWA WG PRZEPISU KAMILA

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki niskobiałkowej
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g wody z jajkiem w proszku (2 łyżeczki)
  •  łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • budyń
  • 20 g cukru
  • 300 ml mleka roślinnego ryżowego
  • 50 g miękkiego masła

Do dekoracji maliny, borówki i jagody.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.

Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka rozpuścić proszek, a resztę mleka zagotować i wlać do niego rozrobiony proszek, ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.

Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Widelcem ponakłuwać ciasto. Piec 20 min. w 180 st. na termoobiegu, aż będzie widać, ze ciasto jest lekko zrumienione i upieczone. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyłożyć na wystudzone ciasto budyń. Ułożyć na wierzchu owoce.

Wartości w 100g: 210 kcal; 0,5 g białka; 27 mg Phe

 

« Zobacz poprzedni wpis
Zobacz kolejny wpis »