Fenymenalni Jedzą… dania wielkanocne! Przepisy zwycięzców kulinarnego wyzwania!

2022-04-13

Przepisy na wielkanocne dania w wydaniu PKU!

Na początku kwietnia w ramach kulinarnego wyzwania, zapytaliśmy Was o ulubione dania wielkanocne. Podzieliliście się swoimi najlepszymi przepisami, a my wybraliśmy kilka z nich i dziś je Wam prezentujemy 👇

 

Warzywna galaretka na agarze wg przepisu Dawida 

Składniki: 

  • 40 g selera 
  • 60 g marchwi 
  • 18 g zielonego groszku 
  • kilka ziarenek kukurydzy konserwowej dla kolorystyki dania 
  • 2 łyżeczki agaru  
  • 4 x 200 ml wody  
  • liść laurowy (3 szt.) 
  • ziele angielskie (3 szt.) 
  • sól i pieprz do smaku 
  • ocet do polania

Sposób przygotowania:

Obieramy warzywa, kroimy i gotujemy w wodzie z wymienionymi przyprawami, po ugotowaniu studzimy i nakładamy do pop it’ów (silikonowych foremek). Do garnka z tak powstałym bulionem warzywnym dodajemy agar, mieszamy i gotujemy około 3 minuty, zalewamy foremki i wstawiam do lodówki. 

Wartości: 
Białko: 1,6 g
Energia: 30 kcal
PHE: 90 mg 

 

Mazurek wg przepisu Doroty 

Składniki: 

  • 250 g mąki niskobiałkowej Loprofin 
  • 60 g cukru pudru 
  • 30 g dżemu wiśniowego 
  • 100 ml wody  
  • 50 g brzoskwiń z puszki 
  • 50 g gruszek z puszki  
  • 120 g masła ekstra 
  • żółtko jaja kurzego 

Sposób przygotowania: 

Ciasto zagniatamy, smarujemy delikatnie dżemem na wierzch, układamy pokrojone brzoskwinie i gruszki. Całość pieczemy w piekarniku w temp 180C około 45 minut. Posypujemy gotową posypką. 

Wartości:
Białko: 2,7 g
Energia: 2100,7 kcal
PHE: 106.5 mg  

 

Niskobiałkowy keks wg przepisu Honoraty 

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki niskobiałkowej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • 1 jajko przepiórcze 
  • 10 g zamiennika jaja 
  • 80 ml wody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 25 g rodzynek (mogą być również inne bakalie tj. morele, daktyle, ananas, papaja – kandyzowane) 

Składniki na kruszonkę: 

  • 50 g mąki 
  • 20 g cukru pudru 
  • 30 g margaryny 

Sposób przygotowania: 

Ubić zamiennik jaja z wodą, dodać jajko, masło, proszek, sodę, mąkę, cukier i cukier wanilinowy, wybrane bakalie (ja dodałam 25 g rodzynek oraz dla urozmaicenia kilka sztuk kandyzowanej papai i ananasa). Wymieszane ciasto przełożyć do blaszki. Przygotowujemy kruszonkę – do mąki i cukru pudru dodać startą na tarce margarynę. Zagniatać ciasto, aż margaryna połączy się z sypkimi produktami. Włożyć do lodówki na 5-10 min. Kruszonką posypać ciasto. Keksa piec w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.  

Wartości: 
Białko: 3,85 g
Energia: 1771 kcal
PHE: 193 mg  

 

Chleb z czarnuszką wg przepisu Anety

Składniki (2 bochenki, ok. 35 kromek):

  • 1 kg mąki Multi Mix PKU (Bezgluten)
  • 25 g drożdży świeżych (rozrobionych z odrobiną wody i cukru)
  • 30 g smalcu
  • 3 łyżki oleju
  • Troszkę soli
  • Trochę czarnuszki
  • Wody (ile mąka zbierze, może być to ok. 500 ml, ale trzeba kontrolować)

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrobić np. w dużym garnku i rozlać do blaszek. Posmarować wierzch olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach 30-40 minut.

Wartości:
7.93 phe
0.19 białka
108.87 kalorie

« Zobacz poprzedni wpis
Zobacz kolejny wpis »